Mindea

en

Mi történt a közösségi médiában a párizsi terrortámadások közben és után? – TV2 Tények

paris_social_media

 

Tegnap délelőtt megcsörrent a telefonom, a TV2 Tények stábja szeretett volna egy interjút velem az esti műsorba annak kapcsán, hogy mi történt a közösségi médiában a párizsi merényletek kapcsán. Őszintén sajnálom az interjú apropóját, azonban a közösségi média ereje tanulságos lehet ismét bárki számára.

Szerencsére a fő kérdés nem az volt, hogy hogyan mutatták ki szolidaritásukat a facebook és twitter felhasználók, hanem ennél gyakorlatiasabb kérdésekre kerestük a válaszokat:

  • Miért a közösségi médiában kértek segítséget a helyszínről?
  • Hogyan használták az áldozatok a közösségi médiát?
  • Hogyan használta az ISIS?

A műsorból sok minden kimaradt, ami azonban tanulságos és érdekes, így utólag összegyűjtöm őket:

Rengeteg videó és fotó található a neten a helyszínről, amit a merényletek közben készítettek, így kérve segítséget az áldozatok. Na de miért a közösségi médiába posztoltak ahelyett, hogy a segélyhívókat hívták volna? A válasz nagyon egyszerű: így sokkal több embert és sokkal gyorsabban érhettek el a segítségkérésükkel. Most gondoljunk bele, segélyhívót hívni és végigmenni a hivatalos protokollon mennyivel macerásabb? (bár bizonyára ezzel is próbálkoztak többen)

A twitterezők és facebookozók gyorsan reagáltak és azonnal elkezdett terjedni a #porteouverte (=nyitott ajtók) hashtag, amit azok a környéken élők kezdtek használni, akik segíteni szerettek volna a helyszínen lévőknek azzal, hogy otthonukba fogadják őket, ha nem tudnának vagy nem mernének a helyszínről hazajutni. Ez volt talán a leghasznosabb, azonnali civil segítség.

porteouverte

A facebook safety check funkciója is azonnal bekapcsolt, ami arra szolgál, hogy a helyszínen tartózkodók jelezni tudjanak az ismerőseiknek, hogy biztonságban vannak. Én is kaptam ilyen értesítőt Párizsban élő ismerősömről a facebookon még aznap éjjel, ez is valóban segít az embernek, hogy legalább szerettei felől nyugodt legyen.

Az események után felbolydult a közösségi média és ahogy lenni szokott, rengeteg téves információ és pletyka is szárnyra kapott:

  • az Eiffel-torony fényeit nem a szolidaritás végett kapcsolták le. A fények minden nap éjjel 1 óráig égnek, utána lekapcsolják, egy EU-s fényszennyezés elleni szabályozás okán.

 

  • a békejel Eiffel-tornyos verzióját nem Banksy tervezte

 

  • az Uber nem emelte meg a tarifáját és nem korlátozta a szolgáltatást a terrortámadások alatt

 

uber_paris

Ezen kívül rengeteg fake fotó kering például arról, hogy a támadást előre bejelentették Twitteren vagy más nemzetek szolidaritásvállalásáról (a hírek ellenére az Empire State Building sem borult francia fényekbe), de terjeng a feltételezett terroristák facebook profilja is, legyetek körültekintőek, ezek jelentős része hamis információ.

fake profil

És hogy mire és hogyan használták a terroristák a közösségi médiát?

Nyilván ez még a terrorelhárításnak is fogós kérdés, nemhogy nekem 😀

Egy biztos, a terorristák és szimpatizánsaik rengeteg fake profillal rendelkeznek a közösségi médiában, amivel toborozni próbálnak, jórészt titkosított böngészőn keresztül. Azonban ha a facebook vagy twitter gyanút fog, hogy valamelyik profil összefüggésbe hozható a terrorizmussal, az ellen azonnal fellép és törli azt.

A terrortámadások után egy arab hashtag  is szárnyra kapott, ez nagyjából azt jelenti, hogy #Párizslángokban, ezt az ISIS szimpatizánsai kezdték el használni. A Twitter felhasználók reagáltak erre a hashtagre és elkezdték anti-terrorista tartalommal feltölteni ezt a hashtaget.

Egy dolog biztos, a civilek nagy erőkkel mozdultak meg a közösségi médiában és sok esetben ez komoly segítséget jelentett.

A teljes tegnap esti Tények itt megtekinthető, a közösségi médiával foglalkozó rész 22:30-nál kezdődik:

Avatar
Mészáros Beatrix