Mindea

en

Tilos a like gate a Facebook appoknál

likegate2

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül ismét új, ám annál fontosabb változást léptetett életbe a Facebook, mégpedig, hogy tilos a felhasználókat az oldalunk lájkolására ösztönözni ahhoz, hogy hozzáférjenek egy tartalomhoz vagy részt vehessenek egy promócióban.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól (igen, nincs türelmi idő, az új appoknál mostantól, a régieket 90 napon belül kell átalakítani) nem kezdődhet úgy egy a saját Facebook oldalunkra elhelyezett applikáció, hogy lájkold oldalunkat a játékban való részvételhez és weboldalakon sem lehet egy adott oldal lájkolásához kötni, hogy meg tudjon a felhasználó nézni egy adott tartalmat (óóó, szegény hírportálok meg lájkvadász viccportálok :)))))

A döntés hátterében hivatalosan az áll, hogy a minőségi rajongók gyűjtésének irányába szeretnék terelni a hirdetőket, mert az az értékes rajongó, aki önszántábó a tartalomért lájkolja az oldalunkat. Hát, nem tudjuk kit szeretnének hülyének nézni, de valójában nyilván az áll a szigorítás hátterében, hogy a Facebook hirdetések intenzívebb használatára kötelezzék a hirdetőket, hiszen egy app elkészítése sincs ingyen, csak hát az abból származó bevétel nem náluk csapódik le.

Vegyes érzelmekkel fogadjuk a szigorítást, azt gondoljuk, hogy a saját appok esetében ez nem teljesen indokolt, hiszen egy nyereményjátékkal lájkolásra ösztönzött követő igen sok esetben lehet ugyanolyan értékes. Az viszont valóban tényleg nagyon idegesítő és agresszív megoldás, hogy sok hírportál csak egy bizonyos oldal lájkolásáért mutatja meg a tartalmát. Pláne, hogy sok esetben nem is a saját oldalukat lájkoltatják, hanem ezt a lájkgyűjtő megoldást adták el 3. félnek!!! (Igen, politikai pártokat, multi hirdetőket is láttunk, akik ilyen vicces oldalakon keresztül gyűjtötték a rajongóikat…) Összességében a minőségi munka irányába terel a megoldás, a piacot konszolidálja, aminek nagyon örülünk, viszont azért közben bizonyos esetekben indokolatlanul korlátoz is.

Fontos még, hogy applikációnkban továbbra is bíztathatjuk a felhasználókat Facebook oldalunk lájkolására, csak nem kötelezően. Tehát az app felületén elhelyezhetünk like gombokat “Lájkold az oldalunkat, ha érdekelnek a hírek rólunk” felszólítással. A like gate-et viszont ki kell venni.

A hivatalos bejelentés Graph API-s változásokkal itt elérhető

Avatar
Mészáros Beatrix