Mindea

en

Facebook társaságok, avagy mi történik egy csoportban.

Sokan használjuk a Facebook-ot, viszont kevesen ismerjük teljesen. Ezt pedig nem csak a fb groupmechanizmusára értjük, hanem arra, hogy milyen felhasználói viselkedések alakultak ki. Ezen felül az is érdekes, hogy miként szocializálódnak és reszocializálódnak a generációk.
A legszélsőségesebb példákat a fiatalok zárt/nyitott csoportjai és a nyereményjáték megszállottai szolgáltatják.
Lessünk egy kicsit be, hogy mi is történik egy ilyen csoportban.

Nyereményjátékosok:

A Facebook nyereményjátékok kialakítottak egy speciális közösséget. Ők azok, akik egymásnak segítenek és a lájkokkal szinte már-már kereskednek. Leginkább 40 feletti nők alkotják ezt a tábort. Az alábbi kép is mutatja, hogy milyen módszerekkel szokták elérni az óriási mennyiségű lájkokat egy-egy promócióban.

facebook nyereményjátékosok

Ráadásként ezekben a csoportokban a lehető leggyorsabban terjed az információ. Ez nem is lenne baj, de így bevonzzák azokat az embereket a játékokba, akik egyáltalán nem célcsoportja az adott márkának, csupán a nyeremény a fontos. Ráadásul az eszközök kifogyhatatlan tárházával rendelkeznek:

facebook nyereményjáték csalás

Az alábbi felhasználó az összes kapott lájkot viszonozza és még ráadást is tud adni. A kulcsszó ebben az esetben a “PLUSSZ”, ami valószínűleg más családtagokat, fantom profilokat jelenthet. A közösség pedig önmagát generálja és gyarapítja. A módszereket pedig egymástól folyamatosan eltanulják.
További érdekesség, hogy a csoportok tagjai a csoporton túl is ismerősök lesznek, hogy első kézből értesüljenek, ha valaki talált egy ígéretes játékot.
Preventív jelleggel érdemes beépülni néhány ilyen csoportban, hogy a lehetséges problémát a promóció előtt megismerjük.

Fiatalok:

Az új generációt érintőlegesen említjük csak meg. Az érdekesség az, hogy miként formálja személyiségüket a közösségi oldal. A sok lájk alapú játéknak köszönhetően egyfajta megfelelési vágy alakult ki bennük. Az ilyen fajta játékok nem csak szabálytalanok, de még ellehetetlenítik a kreatív játékok kibontakozását és valamilyen szinten befolyásolja a fiatalok viselkedését is.
facebook játék csalás

Ez itt egy szomorú példája annak, hogy mennyire formálható a következő generáció értékrendje a közösségi oldalakon keresztül. Tehát fontos, hogy ne csak marketing szemmel kezeljük oldalainkat, hanem gondoljunk arra is, hogy személyiségüket passzívan fejlesztő rajongóink is lehetnek.

Érdekel a téma, hogy hogyan csalnak a lájkokkal?

Akkor olvasd el többi blogbejegyzésünket is:

Szervezett csalás, a legtöbb szavazat nyer

A megélhetési játékosok 10 biztos jele

Avatar
Mészáros Beatrix