Mindea

en

Videómegosztó, közösségi média vagy kereső?

A YouTube csatorna a brandépítés hatékony eszköze lett. De, hogy pontosan miért, azt nézzük meg most pár sorban.

A YouTube a világ legnagyobb videomegosztó portálja. Ám a YouTube nagyot változott 2005-ös indulása óta. Az akkori szimpla videómegosztó portál mára aktív, dinamikusan fejlődő közösségi oldallá vált, ráadásul webes tartalomkeresésben a Google után a második lett.

Az emberek információkeresési, reklámevoulciósfogyasztási szokása gyökereiben változott meg az elmúlt években. Az emberek egyrészt szeretnek aktív résztvevői lenni a márkáknak, beleszólni, hallatni hangjukat. Másrészt elkényelmesedtünk, mindenki mindet internetről intézünk, de még a vásárlásunk előtti információgyűjtést is a Google keresőiben végezzük. Végül pedig immúnisak lettünk az óriási reklámzajra.

Ebben a környezetben érthető, ha a reklámok eltolódnak a Facebook, a YouTube és egyéb közösségi platformok irányába. Mindennek ellenére a cégek többnyire nem is gondolnak bele, hogy mennyi előnnyel jár saját YouTube fiókot indítani, illetve annak tartalmára nagy hangsúlyt fektetni. Nézzük most át a legfontosabbakat.

Nulladik lépés videóhirdetés előtt

Először is amikor videóhirdetésekkel jelenünk meg a közönség előtt, akkor ehhez szükséges egy fontos 0. lépés: ki kell alakítani egy YouTube csatornát. A videóhirdetést ugyanis beállíthatjuk úgy is, hogy azt ne szimplán a YouTube felületén nézze meg a videóra kattintó érdeklődő, hanem azzal vigye át a hozzá tartozó csatornára is egyben. Ezen túl, a YouTube hirdetések megjeleníthetik a hirdetett videóhoz tartozó csatorna nevét kattintható linkként. Ez hasznos, hiszen így az egyetlen videónkat megtekintő felhasználó megnézheti a többi videónkat is. Ilyen esetekben viszont nem fest jó képet, ha egy elhanyagolt csatornára érkezik a felhasználó.

Márkaépítés

A csatorna kinézete illeszkedhet a cég arculatához, így erősítve a brandet. A különböző videók pedig ugyanazon márkához tartozó térben tarthatják a felhasználókat a csatorna használata, videók megtekintése során. Amikor egy felhasználó egy másik videóra kattint, a videó szintén a márkacsatornán belül jelenik meg.

„Multikészülékes” felület

A felhasználók bárhol nézhetik a csatornádat: a kanapén, az asztalnál vagy a buszon. Minden képernyőn a legjobbat kell nyújtanod. A csatornaborítód gyönyörűen igazodni fog bármely képernyőmérethez. A grafika nagysága dinamikusan változik attól függően, hogy milyen készülékről és milyen felbontásban nézzük az adott csatornát.

A minden platformhoz illeszkedő megjelenés
A minden platformhoz illeszkedő megjelenés

A közösség ereje YouTube-on fokozottan érvényes

Ez egyrészt azért igaz, mert lehetnek feliratkozóid és ismerősnek is be lehet jelölni a többi felhasználót, lájkolhatsz és megoszthatsz videókat.  Ezen túl a Google One Channel-jének új kialakítása nem csak hogy hajaz a Facebook-ra, ám valóban célja a közösségi élmény kialakítása. Ezt jól tükrözi a bal oldali sávban elérhető feliratkozásaink, lejátszási listáink és a watch later funkció is. A YouTube ezzel igyekszik elérni, hogy gyakrabban felkeressük azokat a csatornákat, amelyeket követünk. A legjobb módszer a közösség szervezésére itt is a jó tartalom, amit a közösség tagjai továbbajánlanak meglévő ismeretségi körükben. Nem beszélve arról hogy a YouTube csatorna össze is köthető egyéb közösségi média felületekkel. Így az elégedett, információ-éhségükben kielégített látogatók könnyebben ügyféllé válnak.

youtube-social

A videók megjelennek a keresőkben

searchhhhhhhhh

És ez talán a legfontosabb! A Google találati listái, a képekhez hasonlóan kiemelt helyen hozza a videókat. De nem csak a Google keresések fontosak, magán a YouTube-on is jó helyezést kell elérni videóinknak a releváns keresésekre. Ehhez azonban valóban megfelelő tartalommal kell ellátni a csatornát, a videókat, hiszen számos tényező befolyásolja a YouTube keresési algoritmusát:

  • Videó címe,
  • De még a feltöltött videó file-neve sem mindegy!
  • Kulcsszavak relevanciája,
  • Megtekintések száma,
  • Felhasználói reakciók,
  • Megosztások,
  • A csatorna erőssége
  • Csatorna megfelelő információkkal, kulcsszavakkal való kitöltése

Nyomon követhetőség

Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy profi statisztikai rendszerrel követhető nyomon az egyes videók látogatottsága, vagy az azokat megnézők részletes információi.

Avatar
admin
the most most