Mindea

en

Szervezett csalás: Nesze neked, a legtöbb szavazat nyer!

Bizonyára mindenki belefutott már like gyűjtő játékoknál kimagasló eredményekbe. Tapasztaljuk ezt akár szervező, akár játékos, akár külső szemlélőként a probléma minden esetben bosszantó. Természetesen a becsülettel szerzett nem ipari mennyiségű like-ok miatt senkit nem kívánunk megvetni, de sajnos a helyzet más. A like gyűjtésre épülő játékokat idehaza ellehetetlenítette egy bizonyos réteg, akiket nevezhetünk megélhetési játékosoknak.

facebook csalók like vadász

A fenti kép egy példája annak, hogy a szervezettség magas fokon működik. Nyitott és zárt közösségek jöttek létre azzal a céllal, hogy egymás pályázatait körbe lájkolják, ezzel a győzelemre segítve a másikat. Lehet már elkezdett motoszkálni bennetek valami, de ha még nem, akkor mi rákérdezünk.:

Kellenek nekünk ezek a like-ok?

Határozottan nem! Mivel ezek a felhasználók csak a nyeremény miatt mennek az oldalra és csatlakoznak a rajongói táborhoz. Passzív rajongók lesznek, akik egy későbbi játékot is nagy valószínűséggel szabotálni fognak.

facebook csalás like gyűjtés

 

Ráadásul ezek a játékosok a család többi tagjának a facebook profilját is birtokolják. Rosszabb esetben saját gyártású karakterekkel támogatják a sikerhez vezető utat. Védekezni viszont lehet ellenük. Ezentúl, ha tehetjük ne indítsunk olyan játékokat, amiben a legtöbb szavazatot összegyűjtő pályázó nyer. Hiszen 10 esetből 9-nél fog bekövetkezni a hasonlóan manipulált végkimenetel. Ráadásként, ha kiderül a csalás, ezek a játékosok azok, akik legkitartóbban fognak küzdeni azért, hogy nekik legyen igazuk, még akkor is, ha egyértelműen nincs. Tehát csak óvatosan, hogy milyen mechanizmusú játékba vágjuk a fejszét és kétszer is gondoljuk meg, hogy miként reagálunk egy ilyen helyzetben. Hiszen könnyedén vesztesként kerülhetünk ki belőle.

Avatar
Mészáros Beatrix